fbpx

3 Kriteria Calon Terbaik Chart Pattern Breakout

Pernah terperangkap dalam fake breakout? Memang perit rasanya kan? Jika anda nak tahu bagaimana nak cari potential solid breakout, anda patut baca dan hadam kesemua tips ni sehingga lumat.

Sebelum tu anda perlu tahu tips ni tak menjamin semua candidate yang anda jumpa bakal berakhir dengan solid breakout. Kita cuma cari jalan untuk tingkatkan kemungkinan untuk dapatkan breakout yang berkualiti.

Sama la macam mencari calon menantu. Takkan nak main tangkap muat sahaja. Walaupun belum kenal sepenuhnya calon tersebut, sekurangnya anda tahu kriteria yang perlu calon tersebut penuhi supaya anda tak akan hadapi masalah di kemudian hari.

Semestinya syarat yang anda letakkan tak akan menjamin 100% kebahagiaan masa akan datang. Namun probability tu akan jadi lagi tinggi kan? Keadaan risiko juga akan jadi lebih terkawal.

Oraittt…

Dah ready nak teruskan?
Jom kita tengok 3 formasi yang wajib anda buat sebelum consider untuk trade chart pattern breakout.

1. Formasi Chart Pattern

Sebelum breakout biasanya harga saham akan pulas-memulas bergerak ke atas dan ke bawah membentuk paras support & resistance secara horizontal ataupun diagonal. Support boleh dikesan dengan mencantumkan lebih daripada 2 titik terendah, manakala resistance dikesan dengan mencantumkan lebih daripada 2 titik tertinggi. Semakin banyak titik yang boleh disambungkan, maka secara psikologinya lebih kukuhlah benteng support & resistance tersebut. Apabila memasuki fasa consolidation, saham bergerak dalam range support & resistance seterusnya membuat formasi chart pattern.

2. Kerangka & Tempoh Masa

Cerita pasal chart pattern, time frame juga memainkan peranan yang sangat penting. Generally, semakin besar time frame, semakin kuat juga validity dan influence chart pattern tu. Malah ada sebahagian chart pattern yang memerlukan tempoh yang spesifik untuk membuat pembentukan. Contohnya anda boleh cari perbezaan antara Pennant dan Wedge. Semak mana-mana ensiklopedia chart pattern dan fahami kriteria, bentuk, tempoh masa serta price target sesuatu chart pattern. Ni seriously akan bantu anda jika anda adalah peminat setia pattern breakouts. Satu lagi tips, biasanya semakin lama consolidation berlaku, kemungkinan untuk breakout lebih tinggi juga lebih meyakinkan.

3. Sokongan Ketika Breakout

Setelah formasi chart pattern dah complete, sekarang masanya untuk mencari entry point. Jangan tergesa-gesa terus entry secara membuta tuli apabila breakout berlaku. Perhalusi kesemua sokongan yang wujud di saat breakout berlaku. Contohnya, harga saham perlu betul-betul close di atas paras resistance bagi contoh bullish trade. Adalah lebih meyakinkan jika candle seterusnya dibuka di atas paras breakout juga (dipanggil sebagai confirmation candle). Kehadiran volume yang mencanak juga boleh dijadikan suatu sokongan yang utuh. Jangan buat-buat terkejut selepas naik tinggi, saham akan buat kejatuhan sementara. Ini adalah normal, kerana paras resistance yang telah dipecahkan oleh breakout movement kini sudahpun bertukar menjadi support.

Tak usah takut atau risau terlepas peluang kerana peluang sentiasa ada setiap hari. Anda perlu sabar sehingga chart pattern setup benar-benar sudah lengkap, barulah mencari entry point yang sesuai. Lebih baik terlepas entry daripada anda terperangkap dalam situasi fake breakout.

Setuju?

Seandainya suatu hari nanti anda betul-betul dapat kuasai chart pattern, itu pun dah memadai dan waktu tu anda boleh la trade tanpa perlukan bantuan indicator tambahan.

Wahhh~ Banyak anda belajar daripada artikel ni? Jangan lupa kongsikan kerana rakan-rakan anda juga mungkin sedang mencari info penting ni!

www.MenangSaham.com

Follow Social Media DDNK

25 thoughts on “3 Kriteria Calon Terbaik Chart Pattern Breakout”

  1. Avatar
    Shamsudin bin abu shukor

    Terima kasih tuan, rasa nak faham tapi masih belum paham. Sebab banyak pekataan dan istilah dalam saham yg masih x tau
    Walau macam mana pun terima kasih banyak2 kerna ilmu tok guru

  2. Avatar
    Hazlina Sulaini

    Tqvm DDNK for the your thoughtful sharing. Very useful & interesting…I pun dh mula gali2 ilmu nak fhm all the trades jargon.

  3. Avatar

    Banyak maklumat untuk mengenali chart pattern terimah kasih sya lagi bersemangat kerana serbah sedikit sya dapat ilmu daripada charts ini..

  4. Avatar

    Alhamdulillah, terimakasih ddnk..insyaallah moga Ilmu yg dikongsi kn mnjadi amal jariah yg mngalir utk saham dunia akhirat aminn..

  5. Avatar
    Suhaimi Ibrahim

    Terima Kasih kerana tak jemu mencurahkan ilmu utk manafaat utk semua. Semoga sentiasa bersemangat dalam berjihad membimbing ummah dan diberkati hingga ke Jannah. Amin.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Artikel Berkaitan

Billionaire Pertama Melancong Ke Angkasa Lepas

Media sosial dan arus perdana mulai kecoh semalam apabila Pengasas Virgin Group, Sir Richard Branson berjaya menjadi perintis dalam industri pelancongan angkasa lepas dan meninggalkan pesaing beliau seperti Jeff Bezos

PKP 3.0, Peluang Terbaik Asah Kemahiran

Insan yang cemerlang adalah mereka yang tahun ini lebih baik daripada tahun lepas. Malah, mereka juga akan memastikan hari ini lebih baik daripada semalam. Inilah yang menjadikan mereka terbilang, kerana

Scroll to Top