fbpx

Ada Apa Dengan Earnings Season

Untuk dua minggu yang akan datang, kita akan di hujani dengan news tentang prestasi kewangan syarikat utk suku kedua atau Q2FY17. Ia akan bermula minggu ini dan akan berakhir pada hujung bulan. Syarikat pertama dari Dow Jones adalah JP MORGAN (14 July) dan syarikat terakhir adalah INTEL (28 July).

Historically, Dow Jones telah melonjak dengan kuat melebihi 5% utk 3 earnings season sebelum ini dan syarikat besar seperti NVDIA, TESLA, AMAZON, GOLDMAN SACH, J&J dan MCDONALD telah mengungguli carta dengan kenaikan melebihi 20% dalam beberapa bulan.

Hmmmm nampak macam senang kan? Tapi betul ke senang?
Hehe… Dengan ilmu yang cukup kami rasa pelaburan GLOBAL adalah lebih mudah dari BURSA kerana pergerakan saham adalah GENUINE dah tidak dipengaruhi oleh permainan syndicate atau jerung.

Boleh ke Dow Jones membuat lonjakan yang kuat kali ini?
Haaaaaa ini adalah soalan keramat yang semua nak tahu! Ktorg dah bagi banyak kali kat student, tanya laa diorang kalau nak tahu stock apa nak beli.

Jom kita tengok sorotan perjalanan earnings season dari tahun 2015

2015
1Q – Tiada perubahan
Earnings season yg lemah di sebabkan oleh kejatuhan harga minyak.

2Q – Down -4%
Earnings season masih lagi lemah di sebabkan harga minyak dan kejatuhan kaunter Bank yang mempunyai exposure yang tinggi dalam pasaran komoditi.

3Q – Up +3%
Index naik di sebabkan speculation on new stimulus package. Tetapi tak bertahan lama kerana earnings masih lemah!

4Q – Up +1%
Perubahan kecil disebabkan oleh pelabur masih risau dengan kelemahan ekonomi China dan ekonomi global selepas kejatuhan harga minyak.

2016
1Q – Down 0.9%
Kebanyakan kaunter besar jatuh disebabkan oleh earnings season yang lemah! Uncertainty over interest rate hike juga menggangu rentak market.

2Q – Down 1%
Kelemahan harga minyak dunia masih menggangu, tetapi beberapa syarikat besar telah mencatatkan earnings yang hebat.
Dari segi TA, tanda-tanda nak rebound tu dah ada, tp cuma FA masih belum confirm.

3Q – Down 0.5%
Earnings telah menunjukan tanda positive utk rebound, tetapi pelabur masih risau tentang risiko pilihan raya president di United States.
Index telah naik secara mendadak seminggu selepas pilihan raya selepas Trumph menjadi President

4Q – Up +2.53%
Index berjaya melonjak atau GAP UP selepas kebanyakan syarikat besar melaporkan earnings yang bagus.
Kenaikan mendadak lebih 3% berterusan selepas earnings season.

2017
1Q – Up +3.2%
Sekali lagi, Dow Jones membuat GAP UP selepas earnings season yang padu! Kebanyakan Bank melaporkan earnings yang bagus!

2Q – ? ? ? ?

Jadi sama-sama kita nantikan. Standby watchlist. Sorting bagi paduu… Ada peluang terus kita grab.!!

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

3 thoughts on “Ada Apa Dengan Earnings Season”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Artikel Berkaitan

Billionaire Pertama Melancong Ke Angkasa Lepas

Media sosial dan arus perdana mulai kecoh semalam apabila Pengasas Virgin Group, Sir Richard Branson berjaya menjadi perintis dalam industri pelancongan angkasa lepas dan meninggalkan pesaing beliau seperti Jeff Bezos

PKP 3.0, Peluang Terbaik Asah Kemahiran

Insan yang cemerlang adalah mereka yang tahun ini lebih baik daripada tahun lepas. Malah, mereka juga akan memastikan hari ini lebih baik daripada semalam. Inilah yang menjadikan mereka terbilang, kerana

Scroll to Top