fbpx

Biden Berkemungkinan Meneruskan Polisi Trump Terhadap China

President-elect Joe Biden tidak menunjukkan sebarang tanda yang beliau akan menarik semula kempen sekatan Trump yang telah dikenakan terhadap industri dan syarikat-syarikat teknologi China.

Terdahulu, pemerintahan Trump telah mengambil langkah memutuskan ikatan dengan firma teknologi China yang utama.

Salah satu contohnya adalah Huawei, yang mana telah diletakkan oleh US dalam senarai hitam berikutan ancaman terhadap perkembangan teknologi US. Sehingga kini, peranti terbaru Huawei masih tidak mempunyai akses teknologi US seperti produk-produk Google.

Dilaporkan penjualan telefon pintar Huawei sedikit sebanyak telah menerima tamparan hebat. Begitu juga US telah menggantung Huawei daripada bekalan utama semikonduktor.

Pembekuan Biden-Xi mungkin tidak akan cair secara mendadak seawal 2021.

Walaubagaimanapun, terdapat perbezaan di mana masih terdapat ruang untuk kolaborasi dengan fokus yang sangat spesifik terhadap beberapa set teknologi.

Ini kerana rantaian bekalan antara US dan China saling bergantung antara satu sama lain lebih daripada apa yang ramai sangkakan.

Begitu juga, kebergantungan kewangan antara bank China dan sistem kewangan asing menjadikan sekatan terhadap dollar US lebih kontradik. Dengan keadaan semasa, trade wars amat sukar untuk diteruskan selamanya.

Sumber: CNBC, Reuters

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Artikel Berkaitan

Billionaire Pertama Melancong Ke Angkasa Lepas

Media sosial dan arus perdana mulai kecoh semalam apabila Pengasas Virgin Group, Sir Richard Branson berjaya menjadi perintis dalam industri pelancongan angkasa lepas dan meninggalkan pesaing beliau seperti Jeff Bezos

PKP 3.0, Peluang Terbaik Asah Kemahiran

Insan yang cemerlang adalah mereka yang tahun ini lebih baik daripada tahun lepas. Malah, mereka juga akan memastikan hari ini lebih baik daripada semalam. Inilah yang menjadikan mereka terbilang, kerana

Scroll to Top