fbpx

Berita & Pelaburan

Macam Mana Nak Bersara Dengan Tenang Kalau…

12 bulan setahun…30 hari sebulan…24 jam sehari…60 minit sejam… Begitulah masa yang Tuhan telah peruntukkan untuk setiap manusia di muka bumi ini. Tiada yang dapat terkurang. Tiada yang dapat terlebih. Semuanya mendapat sela masa yang sama. Yang membezakan hanyalah usia kehidupan sahaja. Namun bukan semua orang bermula daripada garisan yang sama. Pencapaian setiap manusia berbeza,

Baca selanjutnya »

Sampai Bila Nak Tersepit Dengan Krisis?

Kami rasa bersimpati dan sedih melihat ramai rakyat Malaysia dalam kesusahan terutama sejak PKP mula diumumkan lagi. Ada yang hilang sumber pendapatan.Ada yang hilang kerja.Ada yang bisnes makin menurun, malah tak kurang juga yang tutup.Ada yang bekerja lebih masa, terpaksa struggle cari duit lebih. Ini bukanlah salah sesiapa kerana tiada siapa yang inginkan perkara seperti

Baca selanjutnya »

Kenapa Dalam Saham Wajib Berguru?

Sejak saham ni jadi trending, ramai pula yang tercari-cari kat mana nak belajar saham. “Youtube”“Google”“Telegram”“Facebook”“Investopedia” Tanya lain-lain orang, macam-macam jawapan keluar… Kami tak kata belajar di sumber-sumber yang disebutkan tu salah. Ada masanya, kami juga buat bacaan dan rujukan dengan sumber luar. Nak kembangkan ilmu amat-amatlah disarankan. Cuma untuk mereka yang masih belum ada ‘tulang

Baca selanjutnya »

Nvidia Bakal Sertai Kumpulan Tech’s Trillion-Dollar?

Nvidia adalah sebuah syarikat teknologi gergasi multi-nasional yang berpengkalan di Silicon Valley. Terkenal sebagai raja “Graphics Processing Unit” (GPU), Nvidia menguasai dunia gaming dan industrial hardware dengan aplikasi artificial intelligence sebagai tulang belakangnya. Ketika artikel ini ditulis, syarikat ini bernilai sekitar $332 billion USD. Namun terbaru, Nvidia sedang dalam usaha mengambil alih ARM, syarikat semikonduktor

Baca selanjutnya »

3 Sikap Untuk Bangkit Berjaya Dalam Saham

Jangan cerita tentang kerja sahaja. Apa-apa benda sekalipun dalam hidup, perkara no. 1 kita kena lihat adalah sikap. Orang Jawa panggil ‘attitude’. Sikaplah yang akan menentukan sama ada kita akan berjaya atau tidak. Contoh paling mudah, simpanan. Tanpa sikap yang betul, simpanan pun tak akan berganda. Bulan demi bulan hanya berlalu dengan kemalasan dan keborosan.

Baca selanjutnya »

Adakah Pelaburan Boleh Menjadikan Anda Kaya Raya?

Pernah terfikir tak, adakah anda boleh menjadi kaya dengan melabur? Perspektif awam melihat hanya orang kaya boleh melabur. Dah tentunya jika anda melabur, orang sekeliling akan fikir anda adalah orang kaya. Kami pernah berkongsi banyak kali sebelum ini. Saham bukan hanya untuk orang kaya. Setel. Ini membawa kepada persoalan seterusnya, boleh ke melabur saham menjadikan

Baca selanjutnya »

Kenapa Masih Belum Mula Melabur?

Kita tahu masyarakat kita masih ramai yang belum celik tentang pelaburan. Buktinya, masih ramai yang skeptikal bila dengar perkataan ‘pelaburan’. Pasti terbayang kena scam, kena tipu, MLM… Kami puji usaha kerajaan yang menggalakkan rakyat Malaysia untuk menyimpan dan melabur melalui pelbagai saluran seperti mewujudkan tabungan persaraan, tabungan untuk ke Haji dan macam-macam lagi. Jika harapkan

Baca selanjutnya »

3 Rahsia Kenapa DDNK Wajibkan Pelajar Beliau Menulis Trading Journal

Trading journal?Aduhhhh… Wajib ke? Ini bukan keluhan pertama yang kami dengar. Kami yakin, tak semua orang suka buat trading journal kan? Trading journal adalah catatan setiap kali anda trade. Pada harga berapa anda beli? Pada harga berapa pula anda jual? Bila trade bermula dan bila ianya berakhir? Sekiranya terdapat apa-apa faktor tambahan, masukkan sekali. “Tapi

Baca selanjutnya »

Nak Jadi Pelabur Berjaya Tak Perlu Tahu Semua Benda

Banyak membaca adalah perkara yang bagus dan sangat disarankan. Dah tentunya boleh menambah ilmu pengetahuan secara lebih meluas. Namun jangan anda tertukar pula, tahu semua benda bukan penentu anda akan berjaya dalam pelaburan atau tidak. Tahu secara meluas dan tahu secara mendalam adalah 2 perkara yang berbeza. Bukanlah kami menyuruh anda mencari shortcut dalam trading.

Baca selanjutnya »
Scroll to Top