fbpx

Berita & Pelaburan

Sakit Kena Libas? Semak Money Management Anda!

Akhir-akhir ini kami percaya ramai yang menghadapi sedikit kesulitan dalam pasaran. Mana taknya, bulan ini sahaja Nasdaq 100 dah terjun sekitar 9%. Yang tak bestnya, apabila memasuki zon ‘Bearish’ atau zon merah, laju sahaja indeks terjun! Cukup ambil masa beberapa hari sahaja untuk market sapu keseluruhan portfolio. Inilah saatnya kita akan teruji dengan dahsyat… terutama

Baca selanjutnya »

Magic Vs Attitude

Dalam suatu kelas, kita dapati bukan semua pelajar akan mendapat keputusan yang sama. Mereka duduk dalam kelas yang sama. Mereka menggunakan bahan pembelajaran yang sama. Mereka belajar daripada guru yang sama. Jadual dan tempoh belajar pun sama. Kenapa masih ada yang cemerlang, ada yang tidak? Tiada “Magic” Yang Akan Berkesan Kepada Semua Orang Inilah jawapannya.

Baca selanjutnya »

Ketahui Matlamat Dalam Pelaburan

Saya tahu ramai yang masih tercari-cari langkah masing-masing dalam pelaburan. Saya tak ingin guna istilah “kecundang” kerana setiap apa yang anda lalui adalah suatu journey yang unik dan mahal nilainya. Sama ada yang manis mahupun yang pahit. Semuanya boleh menjadi pedoman dan pengajaran yang mematangkan kita dalam dunia pelaburan. Namun sebaiknya kita elakkanlah kesilapan yang

Baca selanjutnya »

Ada Apa Dengan Support & Resistance?

Selalu dengar orang sembang pasal support & resistance… tak faham apa yang diorang bincangkan. Konsep support & resistance mudah sahaja sebenarnya! Wajib pandai dan biasakan dengan istilah ini sekiranya nak berjaya dalam trading. Kerana support & resistance inilah asas paling penting dalam menentukan harga terbaik untuk anda beli dan jual saham. Support Harga saham bergerak

Baca selanjutnya »

Saya Busy, Mana Ada Masa Nak Labur Saham

Bestnya jika boleh jadikan saham sebagai sumber pendapatan kedua. Tetapi bagaimana pula dengan mereka yang busy? Kalau yang punch in 8 pagi punch out 5 petang, masih ada masa lagi belah malam. Macam mana dengan yang pergi kerja gelap, balik pun gelap… Boleh melabur juga ke? Sekiranya anda tertanya-tanya persoalan ini, jangan risau kerana anda

Baca selanjutnya »

Beli Saham RM10 Hanya Gimik? Fakta Atau Auta?

“Biar benar boleh beli saham dengan RM10?”“Brokerage fee pun tak lepas, macam mana boleh jadi hanya RM10?”“Trade RM10 hanya gimik jer”“Arghhhh, dah 2020 ni. kena game laaaa..” Dan macam-macam lagilah kata orang. Baik yang belum pernah mencuba, mahupun yang dah agak lama berkecimpung dalam dunia pelaburan, ada sahaja yang tak setuju. Kami tidak hairan sekiranya

Baca selanjutnya »

Technical Analysis Tak Pernah Basi

Tak pernah lapuk. Tak pernah basi. Begitulah gambaran technical analysis. Bahkan ianya adalah ilmu yang patut dipelajari dan boleh diwarisi 70 keturunan. Kenapa saya kata begitu? Kerana kita tahu yang technical analysis dicipta berasaskan psikologi manusia. Technical analysis bukan suatu ilmu baru. Ilmu ni dah wujud sejak beratus tahun dulu. Ada yang kata knowledge ni

Baca selanjutnya »

Airlines Meletup, Apa Dah Jadi?

Semenjak bermulanya pandemik Covid-19, syarikat-syarikat airlines majoritinya menghadapi cabaran dan tamparan yang sangat dahsyat. Bayangkan jika airport terpaksa tutup, border pun ditutup, bagaimana syarikat-syarikat ni nak survive? Namun semalam 24 Ogos 2020 menyaksikan sinar baru bagi saham-saham syarikat penerbangan yang secara sepakat mencanak naik! Malah saham Boeing (BA) menduduki tempat pertama top gainers dalam kumpulan

Baca selanjutnya »

Berapa Tempoh Minimum Pegang Saham Untuk Layak Dapat Dividen?

Pasti ramai faham kan konsep dividen? Dividen adalah salah satu jalan untuk sesebuah syarikat berkongsi harta mereka. Ianya ibarat hadiah kepada shareholders yang masih kekal setia bersama dengan mereka. Bila masa dan berapa jumlah dividen dibahagi, bergantung kepada syarikat tersebut. Ada syarikat bagi setiap 3 bulan, selepas pengumuman earnings. Ada yang beri secara bulanan atau

Baca selanjutnya »
Scroll to Top