fbpx

Apa Jadi Dengan Saham-Saham UMNO?

Baru-baru ini, Sinar Harian telah membuat sesi FB Live bersama dengan sifu saham Dato Dr. Nazri Khan (DDNK) bagi membincangkan topik pelaburan saham – lebih spesifik saham-saham yang ada kaitan dengan Barisan Nasional khususnya parti UMNO.

Survival Ekonomi Melayu

Dalam sesi FB Live ini, DDNK kongsikan masalah survival ekonomi melayu dan penyelesaian serta data-data terkini bumiputera. Tidak cukup dengan itu, beliau turut berkongsi mengenai perbezaan dan hala tuju antara Mahathirnomic dan Najibonomic dalam memasuik ‘era’ Malaysia Baru dari segi ekonomi.

Dan yang paling menarik, perkongsian berkenaan hala tuju pelaburan saham. Setiap krisis yang terjadi mempunyai peluang tersendiri. Apa pun berlaku kita harus bersedia untuk menghadapi sebarang kemungkinan.

50 Poin Penting DDNK

  1. Pelaburan saham adalah sangat mudah, umpama kita membeli bisnes. Di Amerika Syarikat kita boleh beli saham Facebook, Google dan Amazon. Di Malaysia pula, kita ada saham Padini dan AEON.
  2. Beli saham, tak perlu simpan lama-lama. Naik saja boleh terus jual.
  3. Saham ni patuh Syariah, mudah, selamat. Asalkan kita berdaftar dengan broker bertauliah (yang dipantau Suruhanjaya Sekuriti).
  4. Mula pelaburan saham dengan modal serendah RM10.
  5. Ada lebih daripada 100,000 saham di seluruh dunia yang boleh kita beli.
  6. Beli saham yang kita pakai produk atau perkhidmatan hari-hari, contohnya suka Microsoft – beli saham Microsoft. Yakin dengan kualiti kereta Jepun, beli saham Toyota.
  7. Faktor politik memainkan peranan yang penting dalam dunia saham. Kemenangan Pakatan Harapan (PH) menyaksikan saham berkaitan kerajaan baru naik meletup-letup. Di Amerika Syarikat pula, bila Donald Trump menang, saham berkaitan hartanah dan hotel semua naik. Cuba cari saham yang ada kaitan dengan manifesto PH. Sebaliknya saham berkaitan UMNO, semuanya jatuh.
  8. Kalau dulu Najibonomics, sekarang Mahathironomics 2.0. Dato’ Sri Najib tekankan sektor kewangan, liberalisasi sektor kewangan – kita lihat Bursa Malaysia meningkat, saham bank semua naik. Saham Takaful naik 600% dalam masa 2 tahun setengah. Labur RM10,000 dalam masa 2 tahun jadi RM60,000.
  9. Tun Mahathir pula tekankan sektor konsumer, saham Padini, AEON, QL, Dutch Lady, F&N dah naik banyak.
  10. Beli saham pakai smartphone saja.
  11. Nak kenalpasti broker yang bukan scam, tengok laman web SC.
  12. World Cup bolasepak, tengok brand apa yang keluar di stadium / TV, beli saham mereka > Microsoft, Adobe, Electronic Arts dan Nvidia. Malaysia pula ada TM dan Axiata.
  13. Bila bertukar kerajaan, normal untuk pasaran saham jatuh. Ini disebabkan pelabur asing keluar dulu, tengok polisi kerajaan baru, kemudian masuk balik, kena tunggu 3-6 bulan.
  14. Masa saham tengah jatuh ni, banyak saham tengah murah. Boleh beli saham TM, Axiata, TNB, Bank Islam, Takaful.
  15. Cari broker yang ada nama Investment Bank, Affin Investment Bank, Maybank Investment Bank, Bank Islam Investment Bank. Lagi senang cari paling dekat dengan rumah. Cuma bawa IC dan RM10, dalam 3 hari dapat password & username. Perlu bersih dalam CCRIS, CTOS dan bukan bankrap. Kalau nama blacklist, guna nama orang lain, isteri atau mak ayah.
  16. Ramai orang kata pelaburan saham ni haram? Jangan risau, ada 100 orang pakar Syariah dalam Suruhunjaya Sekuriti yang memantau setiap waktu, biar mereka buat kerja.
  17. Nak tahu saham Syariah? Di trading platform, belakang nama saham ada tanda [s], 70% saham di Malaysia adalah patuh Syariah, Amerika Syarikat pula hampir 70% patuh Syariah.
  18. Nak kenalpasti saham asing patuh Syariah? Rujuk laman web Bloomberg dan Ideal Rating. Saham Facebook, Microsoft dan Apple semua patuh Syariah.
  19. Amazon 10 tahun dulu bernilai $20 US Dolar, sekarang $1,700 US Dolar,  Cahya Mata Sarawak 7 tahun dulu bernilai RM0.50, sekarang RM7.00.
  20. Perlu ada ilmu Technical Analysisuntuk cari saham hebat dengan menggunakan psikologi, tengok saham atas carta, ada pattern ready nak meletup, beli sebelum meletup, jual sebelum jatuh. Cari saham ada momentum, pakai smartphone untuk tengok chart.
  21. Nak beli saham asas? Pergi kelas 3 jam pun dah cukup, beli saham simpan 10 hari kemudian jual.
  22. Nak jual beli pantas, 2-3 jam, perlu ilmu Advanced, cari buku Technical Analysis.
  23. Pergi seminar, baca buku, tau sikit, mula melabur.
  24. Keuntungan sehari 10-100% itu biasa.
  25. Beli 10 saham, 7 untung dan 3 rugi itu biasa, kerugian akan dicover dengan keuntungan.
  26. Akaun UMNO dibekukan? Cari peluang income pasif, buat pinjaman daripada broker yang boleh beri margin, ada Islamic share financing. Ada RM10 ribu boleh pinjam RM30 ribu, guna leverage.
  27. Boleh juga cari trader yang ada track record untuk tolong tradekan.
  28. Ketidaktentuan kerajaan baru, pertama kali berlaku di Malaysia, boleh tengok negara jiran apa berlaku. Di Indonesia pernah, Thailand paling kerap berlaku. 3 bulan pertama kecoh, havoc, chaos.
  29. Tengok di mana bottom KLCI, sampai Raya Haji, penjualan akan reda.
  30. Correction atau jualan seteruk ini dalam masa 10 tahun, terakhir berlaku tahun 2008 di mana Bursa jatuh 50%. Sekarang baru jatuh 10% , boleh dikira Lelong Raya Haji.
  31. Ekonomi ambil masa nak pulih, cabaran baru dengan hutang kerajaan tinggi. Akan ambil masa 2-3 tahun untuk reda, hutang kerajaan & hutang isirumah ke-8 tertinggi di Asia.
  32. Hutang isirumah RM600 bilion, hutang kerajaan RM1 trilion, kerajaan perlu berjimat cermat.
  33. Korea Selatan dan Indonesia perlu 5 tahun sebelum ekonomi naik balik.
  34. 40 tahun lepas Malaysia lebih kaya dari Hong Kong, 30 tahun lepas Malaysia lebih kaya dari Korea.
  35. Tingkatkan kualiti usahawan, pendidikan, lagi ramai pelabur saham di Amerika Syarikat, untung bawa balik Malaysia, belanja di sini.
  36. Pelabur saham umpama seorang peniaga dan usahawan.
  37. Duduk rumah, goyang kaki, takde bos, pakai smartphone saja. Boleh trade dalam masjid, perpustakaan, kedai Mydin pun boleh.
  38. Apa kerugian akaun UMNO dibekukan dan melibatkan nisbah bagaimana? Ianya bersifar sementara bagi memudahkan siasatan. Tapi bila kena beku, perlu ada backup plan. Cairkan aset yang tidak beku, jadikan collateral untuk dapatkan cash dan laburkan dalam saham.
  39. Saham Facebook susah nak jatuh, 5 tahun lepas $20 US Dolar, sekarang $200 US Dolar. Orang Malaysia 10 jam main Facebook, tapi tak pandai buat duit dengan Facebook.
  40. Forex ada halal ada haram? Cari pelaburan yang diiktiraf pakar Syariah. Ada instrumen pelaburan seperti Bitcoin, Forex yang tak clear tinggalkan dulu, tunggu ulama kata OK.
  41. Pelaburan saham jelas patuh Syariah, sebab saham perniagaan, ada objek, ada perniagaan, patuh di sisi Islam.
  42. Apa saranan untuk lebih mahir dalam pelaburan? Cari ilmu, sehari belajar 30 minit, baca buku, buat homework, pergi FB Live tanya direct, pergi seminar percuma ½ hari, daftar broker bertauliah dapat, mereka boleh beri pendidikan percuma untuk pelabur.
  43. Fokus ilmu saham dalam 2-3 hari, boleh overhaul kehidupan kita 30 tahun, rezeki milik Allah.
  44. Saham merupakan jihad ekonomi, kuatkan ekonomi bangsa dan ummah, yang penting jangan lupa bayar zakat saham.
  45. Nak labur saham kene concentrate 24 jam dan berhenti kerja? Sekarang tak perlu duduk depan komputer, malah tak perlu komputer, hanya perlu smartphone & software yang diberi percuma oleh broker.
  46. Perlu 10 minit sehari, ada scanner untuk tengok saham hebat, sebelum meletup beli, tekan butang Buy.
  47. 5 tahun ni sesuai beli saham jana pendapatan sampingan? Ya, kerana ekonomi Melayu lemah, dengan gaji paling rendah.
  48. Cari pendapatan pasif, duit geli-geli, boleh jadi 10 kali gaji.
  49. Cuma perlu ada ilmu, kalau tak jadi judi.
  50. Labur lebih dapat lebih, labur sikit dapat sikit.

Siaran Langsung: ‘ Krisis Vs Peluang: Apa Jadi Dengan Saham-saham Umno?’ Bersama Datuk Dr Nazri Khan

Siaran Langsung: ‘ Krisis Vs Peluang: Apa Jadi Dengan Saham-saham Umno?’ Bersama Datuk Dr Nazri Khan

Posted by Sinar Harian on Wednesday, July 4, 2018

 

Sumber dari Majalah Labur Dot Com

Jika anda berminat ingin belajar bersama Dato Dr Nazri Khan tentang kesenian pelaburan saham lubuk kekayaan, apa kata anda layari www.pelaburglobal.com sekarang. Pendaftaran 100% PERCUMA. Kami jamin anda akan jatuh cinta buat kali pertama di dalam saham. Hadiah istimewa buat 100 orang pertama yang mendaftar di meja pendaftaran di lokasi terpilih.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Artikel Berkaitan

Billionaire Pertama Melancong Ke Angkasa Lepas

Media sosial dan arus perdana mulai kecoh semalam apabila Pengasas Virgin Group, Sir Richard Branson berjaya menjadi perintis dalam industri pelancongan angkasa lepas dan meninggalkan pesaing beliau seperti Jeff Bezos

PKP 3.0, Peluang Terbaik Asah Kemahiran

Insan yang cemerlang adalah mereka yang tahun ini lebih baik daripada tahun lepas. Malah, mereka juga akan memastikan hari ini lebih baik daripada semalam. Inilah yang menjadikan mereka terbilang, kerana

Scroll to Top