fbpx

Blog

Kenapa Tak Ramai Orang Jadi Full-time Trader?

Sebelum anda judge tajuk ni, kami nak beritahu ini bukanlah posting mengecam. Sebaliknya nak beri suntikan semangat kepada anda yang sememangnya dah pasang impian nak jadi full-time trader. Full-time trader adalah mereka yang sepenuh masa kerja mereka adalah dengan berdagang saham atau instrumen pelaburan lain. Erti kata lain, pasaran kewanganlah bos yang bagi gaji kepada …

Kenapa Tak Ramai Orang Jadi Full-time Trader? Read More »

Asyik Cerita Pelaburan, Saham Akhirat Lagi Penting!

Saban tahun pasti kami akan terjumpa komen yang berbunyi lebih kurang sebegini: “Dah-dah la cerita pasal saham. Saham akhirat kan lebih penting!” Haaa macam mana ni? Pertama sekali, kami memang setuju… pelaburan saham adalah perkara duniawi. Namun mementingkan akhirat tidak bermaksud anda harus tinggalkan urusan dunia. Lebih-lebih lagi aktiviti penting yang dapat mempengaruhi pertumbuhan ekonomi. …

Asyik Cerita Pelaburan, Saham Akhirat Lagi Penting! Read More »

Selamat tinggal 2020! Selamat Datang 2021

Pejam celik, kita sudah lalui 365 hari yang penuh dengan cabaran. Diam tak diam genap setahun DDNK dan Vega sudah kongsikan ilmu, kepakaran dalam bidang ekonomi dan pelaburan dalam bentuk menulis, digital, video, graphic, siri seminar serta seminar atas talian yang dapat mengumpulkan sebanyak 12,000 peserta. Masyaallah! DDNK cuba sampaikan sebanyak mungkin ilmu yang dikumpul …

Selamat tinggal 2020! Selamat Datang 2021 Read More »

Biden Berkemungkinan Meneruskan Polisi Trump Terhadap China

President-elect Joe Biden tidak menunjukkan sebarang tanda yang beliau akan menarik semula kempen sekatan Trump yang telah dikenakan terhadap industri dan syarikat-syarikat teknologi China. Terdahulu, pemerintahan Trump telah mengambil langkah memutuskan ikatan dengan firma teknologi China yang utama. Salah satu contohnya adalah Huawei, yang mana telah diletakkan oleh US dalam senarai hitam berikutan ancaman terhadap …

Biden Berkemungkinan Meneruskan Polisi Trump Terhadap China Read More »

PepsiCo Ingin Memperluas Pengaruh Di China Bersama Dada Group

PepsiCo telah mengumumkan usahasama strategik dengan platform peruncit dan penghantaran atas permintaan tempatan dari China, Dada Group untuk meluaskan pegangan saham di dalam pasaran minuman berkarbonat. Tujuan utama dalam kerjasama ini adalah untuk menjadi “flagship” di dalam industri minuman berkarbonat dengan menambah baik pegedaran secara dalam talian dan usaha pemasaran ke seluruh rantaian bekalan. Pepsico …

PepsiCo Ingin Memperluas Pengaruh Di China Bersama Dada Group Read More »

The Market Discounts Everything

Tahukah anda… Bukan semua orang bersetuju dengan penggunaan technical analysis. Tak sikit experts yang mengkritik dunia technical analysis kerana school of thought ni banyak menitikberatkan soal pergerakan harga tanpa mempedulikan soal fundamental. Sebenarnya prinsip TA berpegang kepada premis “The Market Discounts Everything”. Yang mana membawa maksud apa-apa sahaja yang jadi pada carta saham, adalah bayangan …

The Market Discounts Everything Read More »

Video Games, Industri Popular Berbanding Movies & Sukan North America Digabungkan!

Suka main video games? Tapi tau tak, sebenarnya video games dah jadi industri yang lebih besar jika dibandingkan dengan movies dan sukan North America digabungkan serentak? Ini semua penangan pandemik Covid-19! Pulangan video games secara global dijangka telah meningkat 20% sehingga $179.7 bilion USD pada tahun 2020 menurut IDC data. Justeru, menjadikan video games sebagai …

Video Games, Industri Popular Berbanding Movies & Sukan North America Digabungkan! Read More »

DIVIDEN ASB 4.25 SEN + BAYARAN IHSAN 75 SEN (UNTUK 30,000 UNIT PERTAMA) – AMANAH SAHAM BUMIPUTERA (ASB) TAHUN 2020

Kami faham ramai rakyat Malaysia yang tertunggu-tunggu pengumuman dividen AMANAH SAHAM BUMIPUTERA (ASB) daripada Pengerusi Kumpulan Permodalan Nasional Berhad (PNB), Y. Bhg. Tan Sri Dato’ Sri Dr. Zeti Akhtar Aziz.  Alhamdulillah baru sahaja sebentar tadi pengumuman rasmi berkaitan Pengagihan Pendapatan ASB dibuat. PENGAGIHAN 4.25 SEN SEUNIT + BAYARAN IHSAN 0.75 SEN SEUNIT (UNTUK 30,000 UNIT …

DIVIDEN ASB 4.25 SEN + BAYARAN IHSAN 75 SEN (UNTUK 30,000 UNIT PERTAMA) – AMANAH SAHAM BUMIPUTERA (ASB) TAHUN 2020 Read More »

Unilever Meneruskan Kerjasama Bersama Burger King Untuk Mengeluarkan Whopper Tanpa Daging di Amerika Latin Dan China.

Unilever Plc mengatakan bahawa syarikat tersebut akan mengembangkan kerjasama bersama Burger King untuk mengeluarkan patty daging berasaskan tumbuh-tumbuhan untuk menu Whopper di restoran di Amerika Latin, Caribbean dan China. Produk tersebut akan dilabel sebagai Plant-based Whopper dalam menu Burger King dan ianya dibuat dengan patty daripada Vegetarian Butcher, syarikat yang diperoleh Unilever pada tahun 2019. Burger King …

Unilever Meneruskan Kerjasama Bersama Burger King Untuk Mengeluarkan Whopper Tanpa Daging di Amerika Latin Dan China. Read More »

Scroll to Top