fbpx

Ford Bakal Berhadapan Krisis Kerana Kekurangan Bekalan Semikonduktor?

Ford Motor Co. akan mengurangkan pengeluaran produk mereka yang terlaris di pasaran iaitu Pickup F-150, bermula pada 2 minggu akan datang di 2 kilang berpangkal di US disebabkan kekurangan bahan semikonduktor. 

Ini adalah kali kedua Ford terpaksa mengurangkan pengeluaran produk yang diminati ramai disebabkan kesukaran mendapatkan cip. Situasi ini memberi impak negatif kepada seluruh industri automotif di dunia dan Ford bakal kehilangan $61 Bilion pada tahun ini. 

Syarikat pengeluar tersebut berkata pada Khamis lalu untuk mengurangkan pengeluaran di kilang pemasangan di Dearborn dan Kansas City. Aktiviti pengeluaran dalam skala besar akan disambung pada 15 Februari. 

Ford telah memendekkan syif untuk kilang pengeluaran F-150 pada hujung Januari lepas. 

Pada minggu ini, Syarikat tersebut juga memendekkan syif kilang Explorer sport-utility-vehicle di Chicago dan memberhentikkan aktiviti Kilang SUV di Louisville. Tambahan pula, kilang di Ontario telah ditutup pada minggu ni disebabkan kekurangan  bekalan cip. Ketiga-tiga kilang tersebut bakal beroperasi dalam skala besar pada 8 Februari. 

“Kami akan bekerjasama dengan pembekal untuk menyelesaikan masalah pengeluaran disebabkan kekurangan bekalan semikonduktor di seluruh dunia dan memberi keutamaan kepada pengeluaran kenderaan yang tertentu,” seperti dinyatakan oleh Ford di dalam email.

Pekerja kilang menerima 75% daripada gaji kasar mereka serta tambahan daripada persatuan pekerja dan pertolongan daripada kerajaan semasa diberhentikan kerja. 

Ford dijadualkan akan mengeluarkan kenyataan kewangan pada hari Khamis selepas pasaran saham tutup.

Sumber: TheEdgeMarkets

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Artikel Berkaitan

Billionaire Pertama Melancong Ke Angkasa Lepas

Media sosial dan arus perdana mulai kecoh semalam apabila Pengasas Virgin Group, Sir Richard Branson berjaya menjadi perintis dalam industri pelancongan angkasa lepas dan meninggalkan pesaing beliau seperti Jeff Bezos

PKP 3.0, Peluang Terbaik Asah Kemahiran

Insan yang cemerlang adalah mereka yang tahun ini lebih baik daripada tahun lepas. Malah, mereka juga akan memastikan hari ini lebih baik daripada semalam. Inilah yang menjadikan mereka terbilang, kerana

Scroll to Top