fbpx

Harga Minyak Dunia Membuat Terjunan

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Harga Brent crude oil yang merupakan penanda aras utama bagi pembelian minyak satu dunia jatuh lebih dari paras USD 70 se-tong semalam akibat dari bekalan minyak yang melebihi permintaan semasa. Harga minyak dunia dilihat merudum dengan drastik selepas hanya enam minggu lepas berjaya mencapai paras tertinggi sejak 2014. Bulan lepas harga tertinggi yang dicatatkan adalah sekitar USD 86 se-tong dan setakat minggu ini harga telah susut lebih daripada USD 20 se-tong.

Penurunan ini amat membimbangkan terutamanya kepada pemain industry minyak mentah dan gas. Syarikat-syarikat antarabangsa dan tempatan sama-sama terkesan dengan penurunan mendadak harga minyak mentah. Kami kongsikan sedikit mengenai senarai syarikat di bursa yang mendapat tempias ekoran harga minyak dunia merudum.

Bekalan minyak yang belebihan kali ini disebabkan beberapa faktor antaranya produksi minyak yang semakin meningkat, pengurangan penggunaan minyak hasil daripada trade war , dan juga President Trump yang membenarkan  8 negara untuk  berdagang minyak dengan Iran. Tiga factor ini menyebabkan bekalan minyak naik mendadak sekali gus merendahkan nilai komoditi ini. Apa pula kata carta Brent Crude Oil? Mari sama sama kita saksikan!

Berdasarkan pergerakan tren yang boleh dijangka menggunakan trendline, anda dapat lihat di bawah bagaimana pergerakan harga minyak mentah ini memulakan pergerakan downtrend sejak tahun 2008 di carta bulanan atau monthly chart.

Beralih ke carta mingguan atau weekly chart pula, harga minyak diniagakan di dalam lingkungan jarak antara dua ascending trendline yang selari membentuk channel.

Beralih ke yang terakhir iaitu carta harian atau daily chart, carta menunjukkan harga menembusi ascending trendline yang berada pada paras USD 74 se-tong memberi pengesahan yang tren telah berubah menjadi downtrend.

Kami kongsikan dari bacaan teknikal secara amnya minyak sudah membuat breakdown ke bawah dan jatuh dibawah uptrendline. Adakah akan ada signal untuk rebound selepas kejatuhan mendadak? Sama sama kita nantikan sama ada masih downtrend atau tercari cari untuk melakukan uptrend permulaan trend baru.

Selamat melabur kepada semua pelabur diharap anda semua membuat trading plan dan hati hati memasuki pasaran akibat sentimen serantau tidak menentu. Moga perkongsian kali ini memberi input atau manfaat kepada anda untuk membuat keputusan. INGAT! Ini adalah perkongsian hasil research kami bertujuan pendidikan. Pelaburan andatanggungjawab anda. Kami tidak akan bertanggungjawab aktiviti jual beli anda. Share artikel ini supaya ramai orang memdapat manfaat dari info ini.

#DDNKResearchTeam

#DDNKSquad

 

 

 

Lebih banyak

Artikel Berkaitan

Money Management

Sakit Kena Libas? Semak Money Management Anda!

Akhir-akhir ini kami percaya ramai yang menghadapi sedikit kesulitan dalam pasaran. Mana taknya, bulan ini sahaja Nasdaq 100 dah terjun sekitar 9%. Yang tak bestnya, apabila memasuki zon ‘Bearish’ atau

Magic Vs Attitude

Magic Vs Attitude

Dalam suatu kelas, kita dapati bukan semua pelajar akan mendapat keputusan yang sama. Mereka duduk dalam kelas yang sama. Mereka menggunakan bahan pembelajaran yang sama. Mereka belajar daripada guru yang

matlamat pelaburan

Ketahui Matlamat Dalam Pelaburan

Saya tahu ramai yang masih tercari-cari langkah masing-masing dalam pelaburan. Saya tak ingin guna istilah “kecundang” kerana setiap apa yang anda lalui adalah suatu journey yang unik dan mahal nilainya.

support & resistance is like a ball

Ada Apa Dengan Support & Resistance?

Selalu dengar orang sembang pasal support & resistance… tak faham apa yang diorang bincangkan. Konsep support & resistance mudah sahaja sebenarnya! Wajib pandai dan biasakan dengan istilah ini sekiranya nak

busy

Saya Busy, Mana Ada Masa Nak Labur Saham

Bestnya jika boleh jadikan saham sebagai sumber pendapatan kedua. Tetapi bagaimana pula dengan mereka yang busy? Kalau yang punch in 8 pagi punch out 5 petang, masih ada masa lagi

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top