Hipnotis Paralisis Analisis

Matlamat berbeza. Namun pastinya traders di pasaran mempunyai objektif yang sama iaitu make profits from trading.

Dalam keghairahan mempelajari technical analysis, jangan kita lupa ada satu tabiat yang menghipnotis para traders yang dipanggil sebagai Paralysis of Analysis.

Belajar terlalu banyak indicators sampai tak tahu mana satu nak guna. Dalam satu chart campak MACD, Bollinger Bands, EMA, Parabolic SAR, RSI, Stochastic, CCI, William %R, and the list goes on.

Akhirnya skrin penuh dengan indicators berselirat sampai chart pun dah nampak macam akar pokok bakau.

Mengelirukan. Terlalu banyak indicators!

Hal ni akan distract dan dictate analisis anda in a negative way. Anda sendiri akan bertambah keliru. Yang tak ada signal entry pun akan nampak seperti ada signal. Ini dipanggil sebagai false signal.

Yang peliknya dah ‘kena ketuk’ dengan market berkali-kali pun masih tak sedar-sedar. Lagi teruk bila kena tegur tapi masih tak nak mengaku kesilapan diri. Mengucap la bila jumpa orang begini.

Bagus la anda tak macam tu.
Jangan ikut perangai camtu ya.

Ingat kelab kita sentiasa amalkan Keep It Simple & Sweet (KISS)!

Belajar something daripada hantaran artikel kali ni? Komen sikit apa pembelajaran yang paling besar anda dapat di ruangan bawah.

www.MenangSaham.com

Follow Social Media DDNK

5 thoughts on “Hipnotis Paralisis Analisis”

Leave a Comment

Artikel Berkaitan

Scroll to Top