fbpx

Jam Di Dinding Terus Berdetak

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Tik tok… tik tok…

Setiap saat masa terus berlalu. Ada antara kita yang benar memanfaatkannya. Ada antara kita yang hanya merenung dan masa terus berlalu pergi tinggalkan kita.

Pernahkah anda terfikir. Ketika anda sesak duit tiada belanja, tiada siapa yang bantu. Ketika anda lapar, tiada siapa yang peduli. Ketika anda bingung dengan hutang keliling pinggang, tiada siapa datang bertanya khabar berita.

Ya, mungkin kita belum sampai tahap ini kerana kita belum pernah merasainya. Namun harus kita bersedia, di saat kecemasan manusia masing-masing hanya fikirkan diri sendiri sahaja. Maka tak mustahil ini boleh berlaku.

Waktu itu anda mula berfikir, alangkah baiknya jika masa itu boleh ditukar menjadi wang. Ya, sebenarnya memang boleh! Inilah lubuk yang masih belum ramai orang kita terokai. Kita hanya fikir wang boleh didapatkan hanya dengan bekerja. Sedangkan masih banyak sumber untuk dapatkan rezeki tambahan.

Saya nak rujuk kpd Cashflow Quadrant yg dibentangkan oleh Robert Kiyosaki, ADA 4 CARA SECARA ASASNYA UNTUK JEMPUT DUIT

Cashflow Quadrant oleh Robert Kiyosaki

EMPLOYEE – Bekerja untuk orang lain. Hasil pendapatan datangnya daripada komitmen masa yg kita contribute utk kerja.

SELF-EMPLOYED – Bekerja utk diri sendiri. Tiada bos. Biasanya usahawan yg baru memulakan perniagaan. Hasil pendapatan datangnya daripada komitmen masa yg kita contribute utk diri sendiri.

BUSINESS OWNER – Orang lain bekerja untuk kita. Kitalah bos. Memerlukan komitmen yang tinggi. Perlu menguruskan sumber manusia. Hasil pendapatan biasanya lebih tinggi berbanding self-employed.

INVESTMENT – Duit bekerja untuk kita. Tiada bos, tiada pekerja. Bebas masa. Lagi best, jika anda dalam stage Employed, Self-employed atau Business Owner sekalipun, anda masih boleh invest.

Apabila kita invest dalam saham yang betul, maka kita hanya perlukan masa untuk menanti hasil setelah saham tu ‘matang’ nanti. Beginilah konsep menukar masa menjadi wang. Saham yang mendapat permintaan tinggi akan meningkat nilainya seiring dengan masa berjalan, bahkan mungkin lebih laju.

Jadi kenapa masih limitkan sumber pendapatan anda kepada bekerja atau jalankan perniagaan sahaja? Tak perlu tunggu jadi business owner, employee pun boleh invest! Tahu tak hampir kesemua orang terkaya di dunia memiliki ASET YG MEREKA INVEST.

Untuk invest, anda hanya perlu klik “BUY” di platform, that’s it. Sekali sekala monitor la pergerakan saham anda. Bila dah naik, klik “SELL” plk. Semuanya online. Mudah kan? Sekiranya anda bekerja, anda boleh lakukannya waktu rehat. Tak sampai 5 minit pun nak tekan buy / sell. Atau lagi best, anda invest la di pasaran US. Jadi waktu siang anda bekerja, waktu malam anda invest. Sambil tidur pun duit masuk… Best ke best?

Cuma untuk invest dalam saham yang betul, pada masa yg betul, kena ada sedikit knowledge. Tak perlu pun sampai ambil degree dalam finance atau ekonomi. Cukup belajar ilmu technical analysis.

“Kat mana nak belajar ilmu technical analysis ni Dato’?”

Haaa… Anda kena join seminar yangg saya anjurkan. Yuran dia tak mahal. FREE je. Saya akan tunjukkan sekali bagaimana anda boleh kenal trend dalam saham. Bila masa yg sesuai utk beli dan bila nak jual.

Berminat?

Daftar terus dengan klik DI SINI.

www.MenangSaham.com

Follow Social Media DDNK

Lebih banyak

Artikel Berkaitan

Dah Buka Akaun Saham?

Nak mula melabur? Pastinya wajib ada akaun saham terlebih dahulu! Sebahagian orang ingat nak buka akaun saham tu susah. Perlukan modal yang besar untuk buka akaun. Tidak tuan puan, Tahu

trading platform

3 Jenis Platform Untuk Trading

“Dato’, banyaknya trading platform. Mana satu yang saya perlu tengok?” Sebelum kita pergi lebih jauh, eloklah kita pecahkan kekeliruan ni terlebih dahulu. Sebelum ini mungkin anda lihat semua platform untuk

1 thought on “Jam Di Dinding Terus Berdetak”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top