fbpx

Kata-Kata Hikmah Dari Dr. Alexander Elder Tentang Psikolgi Dalam Trading Yang Wajib Anda Tahu

Dalam bukunya ‘Trading for a Living’, Dr. Alexander Elder banyak menerangkan tentang psikologi. Tanpa mindset yang betul, sangat rendah probability untuk anda profit dalam trade betul tak? Tapi sebelum itu kami kongsikan siapakah Dr. Alexander Elder serba sikit dahulu.

 

Bekerja Sebagai Psikiatri

Untuk pengetahuan anda, Dr. Alexander Elder pernah bekerja sebagai seorang psikiatri. Antara kes yang banyak memberi wawasan kepada beliau adalah mengendalikan kes-kes alkohol. Ini kerana mereka yang terlibat dengan alkohol selalunya membuat kesalahan tanpa disedari, dan mereka sentiasa dalam ‘denial state’ (penafian). Pengalamannya dalam memahami gaya fikir dan tindak-tanduk manusia sedikit sebanyak membantu dalam dunia trading. Jom ikuti apa kata-kata beliau tentang psikologi individu dalam trading:

 

#1. Kejayaan atau kegagalan sebagai seorang trader bergantung kepada emosi. Anda mungkin memiliki sistem trading yang gempak, tetapi jika wujud perasaan angkuh, takut, atau kecewa, perkiraan anda pasti akan meleset. Seandainya anda sedar wujudnya sifat takut, tamak, atau judi yang tinggi, close sahaja trade anda.

#2. Dalam trading, anda bertempur di kalangan mereka yang paling tajam mindanya di dunia. Kiranya kalau dibiarkan sahaja emosi anda masuk campur urusan trading, tentunya anda kalah pertarungan.

#3. Sahabat dan partner saya di SpikeTrade.com, Kerry Lovvorn gemar mengulang: “Sangat sukar untuk tahu apa aksi yang market akan buat; sekiranya anda tak tahu apa nak buat, anda sudahpun kalah dalam permainan tersebut.”

#4. Memiliki sistem trading yang bagus semata-mata tidak memadai. Ramai trader menggunapakai sistem trading yang canggih tetapi hanyut, kerana secara psikologinya mereka belum bersedia untuk menang.” – Trading for a Living, Dr. Alexander Elder

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Artikel Berkaitan

Billionaire Pertama Melancong Ke Angkasa Lepas

Media sosial dan arus perdana mulai kecoh semalam apabila Pengasas Virgin Group, Sir Richard Branson berjaya menjadi perintis dalam industri pelancongan angkasa lepas dan meninggalkan pesaing beliau seperti Jeff Bezos

PKP 3.0, Peluang Terbaik Asah Kemahiran

Insan yang cemerlang adalah mereka yang tahun ini lebih baik daripada tahun lepas. Malah, mereka juga akan memastikan hari ini lebih baik daripada semalam. Inilah yang menjadikan mereka terbilang, kerana

Scroll to Top