fbpx

Saat Mendebarkan Bagi Twitter, Bakal Berdepan Saman $250 Juta?

Semalam kita tahu indeks S&P 500 meneruskan lompatan hijau dengan cemerlang. Maka banyaklah saham-saham di US berhari raya. Anda ingat anda je yang sambut Hari Raya Aidiladha? Saham-saham US pun meletup-letup sejak Khamis lalu lagi!

Namun lain ceritanya dengan pergerakan harga saham Twitter yang kelihatan agak lesu sejak dua menjak ni. Saham ini tak menari seiring dengan indeks utama. Apa yang terjadi? Jom teruskan bacaan lebih lanjut.

Twitter telah memberi amaran bahawa Isnin (4 Ogos 2020), mereka mungkin berdepan dengan saman daripada Federal Trade Commission (FTC). Saman $250 juta ini adalah atas tuduhan salahguna nombor telefon dan emel pengguna

Menurut pengajuan kepada Securities & Exchange Commission (SEC), Twitter telah menerima draf aduan dari FTC pada 28 Julai 2020 kerana melanggar perintah persetujuan 2011 oleh government, yang melarang Twitter mislead pengguna atas langkah keselamatan dan keselamatannya.

“Tuduhan tersebut berkaitan dengan penggunaan nombor telefon dan / atau alamat pengguna untuk tujuan keselamatan dan keselamatan, namun digunakan untuk iklan yang disasarkan selama tempoh antara 2013 dan 2019,” kata Twitter dalam pengajuan tersebut. “Syarikat menganggarkan bahawa kemungkinan kerugian yang bakal dialami adalah antara $ 150 juta hingga $ 250 juta dan telah mencatat akrual $ 150 juta.”

Twitter mendedahkan Oktober lalu “secara tidak sengaja” mereka telah menggunakan alamat e-mel dan nombor telefon pengguna, yang telah disediakan untuk tujuan keselamatan, sebagai sasaran iklan. Twitter menyatakan amalan tersebut telah berakhir pada bulan September yang lalu, dan penyelesaian $5 bilion dengan FTC pada awal tahun 2019 menetapkan had bagaimana syarikat berkongsi data penggunanya dengan pihak ketiga.

Dalam catatan hari Isnin, Twitter menambah bahawa pandemik Covid-19 telah menyebabkan “penurunan yang signifikan dalam pengiklanan global”.

Twitter juga mengatakan bahawa insiden bulan Julai di mana hackers menguasai beberapa akaun terkemuka mungkin telah merosakkan reputasinya, dan mengakui kejadian itu boleh menyebabkan kehilangan akaun, kandungan, rakan platform, pengiklan dan pendapatan, serta berpotensi besar memacu tuntutan undang-undang.

Sumber: MarketWatch

www.MenangSaham.com

Follow Social Media DDNK

2 thoughts on “Saat Mendebarkan Bagi Twitter, Bakal Berdepan Saman $250 Juta?”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Artikel Berkaitan

Billionaire Pertama Melancong Ke Angkasa Lepas

Media sosial dan arus perdana mulai kecoh semalam apabila Pengasas Virgin Group, Sir Richard Branson berjaya menjadi perintis dalam industri pelancongan angkasa lepas dan meninggalkan pesaing beliau seperti Jeff Bezos

PKP 3.0, Peluang Terbaik Asah Kemahiran

Insan yang cemerlang adalah mereka yang tahun ini lebih baik daripada tahun lepas. Malah, mereka juga akan memastikan hari ini lebih baik daripada semalam. Inilah yang menjadikan mereka terbilang, kerana

Scroll to Top