fbpx

Senator US Mahu Sekat Syarikat Teknologi Gergasi Daripada Membeli

Josh Hawley adalah seorang senator US dan juga seorang republikan yang gemar mengkritik syarikat teknologi terbesar di US. Pada Isnin lepas beliau telah mengemukakan bil untuk melarang sebarang aktiviti percantuman (merger) dan pengambilalihan (acquisition) terhadap syarikat yang mempunyai nilai pasaran melebihi $100 bilion. 

Beliau sering mengkritik syarikat-syarikat gergasi seperti Apple Inc, Microsoft Corp, Amazon.com Inc, Alphabet Inc (Google) dan Facebook kerana syarikat ini terlalu besar dan mempunyai pegangan kuasa yang hebat. Tambahan pula, bil beliau akan memberi impak kepada syarikat-syarikat gergasi ini untuk mengurangkan kuasa berdaya saing mereka.

Antara sebab-sebab tertentu Josh Hawley memperkenalkan bil tersebut adalah disebabkan syarikat-syarikat gergasi ini seringkali membeli syarikat pesaing lain dan sekaligus mengurangkan daya saing dan membolehkan mereka memonopoli dalam perniagaan yang dijalankan. Beliau juga menambah bahawa ini juga terlibat di dalam sektor yang lain seperti syarikat farmaseutikal gergasi.

Sumber: Reuters, Erin Scott/Pool

KENYATAAN PENAFIAN:
Perkongsian ini bertujuan pendidikan sahaja. Perkongsian ini tidak ada kena mengena dengan program skim cepat kaya. Ia tidak melibatkan sebarang aktiviti mengumpul duit serta tidak akan memberitahu anda saham mana yang patut dibeli atau tidak. Sebarang saham-saham yang dikongsikan adalah bertujuan pembelajaran sahaja. Perubahan harga yang lepas tidak menjanjikan keuntungan di masa akan datang. Sebarang tindakan atau keputusan atau jual, beli saham adalah keputusan sendiri.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Artikel Berkaitan

Jangan Lakukan 6 Kesalahan Newbie Ini

Manusia diciptakan sebagai hamba yang sering melakukan kesilapan. Ya, kita akan sentiasa buat silap terutamanya ketika kita masih lagi setahun jagung mengenal dan belajar. Jangankan pelabur baru, begitu juga pelabur-pelabur

Omnicron – Raih Rezeki Di Kala Krisis?

Pernah terfikir… sebenarnya omnicron juga mungkin datang bersama rezeki yang lain? Bila pandemik coronavirus menghentam negara, hidup kita jadi terbelenggu. Rasa takut untuk keluar rumah. Aktiviti seharian tergendala. Ramai fikir

Scroll to Top