fbpx

Senator US Mahu Sekat Syarikat Teknologi Gergasi Daripada Membeli

Josh Hawley adalah seorang senator US dan juga seorang republikan yang gemar mengkritik syarikat teknologi terbesar di US. Pada Isnin lepas beliau telah mengemukakan bil untuk melarang sebarang aktiviti percantuman (merger) dan pengambilalihan (acquisition) terhadap syarikat yang mempunyai nilai pasaran melebihi $100 bilion. 

Beliau sering mengkritik syarikat-syarikat gergasi seperti Apple Inc, Microsoft Corp, Amazon.com Inc, Alphabet Inc (Google) dan Facebook kerana syarikat ini terlalu besar dan mempunyai pegangan kuasa yang hebat. Tambahan pula, bil beliau akan memberi impak kepada syarikat-syarikat gergasi ini untuk mengurangkan kuasa berdaya saing mereka.

Antara sebab-sebab tertentu Josh Hawley memperkenalkan bil tersebut adalah disebabkan syarikat-syarikat gergasi ini seringkali membeli syarikat pesaing lain dan sekaligus mengurangkan daya saing dan membolehkan mereka memonopoli dalam perniagaan yang dijalankan. Beliau juga menambah bahawa ini juga terlibat di dalam sektor yang lain seperti syarikat farmaseutikal gergasi.

Sumber: Reuters, Erin Scott/Pool

KENYATAAN PENAFIAN:
Perkongsian ini bertujuan pendidikan sahaja. Perkongsian ini tidak ada kena mengena dengan program skim cepat kaya. Ia tidak melibatkan sebarang aktiviti mengumpul duit serta tidak akan memberitahu anda saham mana yang patut dibeli atau tidak. Sebarang saham-saham yang dikongsikan adalah bertujuan pembelajaran sahaja. Perubahan harga yang lepas tidak menjanjikan keuntungan di masa akan datang. Sebarang tindakan atau keputusan atau jual, beli saham adalah keputusan sendiri.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Artikel Berkaitan

Billionaire Pertama Melancong Ke Angkasa Lepas

Media sosial dan arus perdana mulai kecoh semalam apabila Pengasas Virgin Group, Sir Richard Branson berjaya menjadi perintis dalam industri pelancongan angkasa lepas dan meninggalkan pesaing beliau seperti Jeff Bezos

PKP 3.0, Peluang Terbaik Asah Kemahiran

Insan yang cemerlang adalah mereka yang tahun ini lebih baik daripada tahun lepas. Malah, mereka juga akan memastikan hari ini lebih baik daripada semalam. Inilah yang menjadikan mereka terbilang, kerana

Scroll to Top