fbpx

Tercari-cari Magic Dalam Trading?

Pernah terfikir tak, “bestnya kalau aku jumpa satu magic dalam trading“? Semua orang nak untung. Tu pasti. Tapi wujud tak satu teknik yang fit dengan semua orang? Ibarat macam ‘magic spell’ yang boleh ubah anda daripada tak tahu apa-apa kepada seorang Super Trader?

Jawapannya tak wujud teknik magic dalam trading. Jika anda masih mencari setup ‘holygrail’ yang anda takkan tersilap dalam trading, berhentilah buat perkara yang sia-sia ini kerana benda macam tu hanyalah wujud dalam khayalan minda. Jangan asyik nak cari shortcut jer.

Nobody knows anything. Tak ada orang yang boleh tau exactly esok lusa market jadi apa. . Habis tu kita trade ni gamble je la? . Tak juga. Macam nak gali minyak. Takkan company tu main gali je. Boleh rugi besar buat camtu semberono. Mesti ada geoscientists dia yang buat ramalan tempat berpotensi ada minyak atau gas. Mesti ada method dia. Mesti ada SOP dia.

Sama la dalam trading. Kita guna tools yang ada dalam technical analysis untuk buat analysis & prediction. Dengan kaedah yang betul, kita boleh minimize kerugian dan maximize keuntungan. Tapi bukan semua teknik sesuai dengan semua orang.

Ada yang sesuai scalping. Ada yang sesuai swing. Ada yang sesuai invest. Macam mana nak tau teknik mana sesuai untuk kita? Kena banyakkan belajar dan mengkaji. Bukan hari ni belajar esok terus boleh pandai trade ya.

Anda wajib ikut proses belajar tu. Ianya akan memakan masa. But believe me, once anda dah jumpa apa sweetspot anda, memang best giler! Masa tu memang selalu senyum jer. Rugi pun boleh relax & steady. So sekali lagi, apa magic dalam trading?

Jawapannya SABAR dan TERUS BELAJAR. Tanam dalam mindset, benda bukan tekan hari ni esok terus kaya raya. Tu dalam judi ada la. Ni kita niaga saham. Sama macam bisnes. Mesti ada knowledge. Mesti amalkan kaedah yang betul. Mesti tahu selok-belok dalam pasaran.

Belajar sesuatu daripada post ni? Jemput SHARE dengan rakan-rakan yang lain sekali tau! Supaya mereka juga boleh belajar seperti anda.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Artikel Berkaitan

Billionaire Pertama Melancong Ke Angkasa Lepas

Media sosial dan arus perdana mulai kecoh semalam apabila Pengasas Virgin Group, Sir Richard Branson berjaya menjadi perintis dalam industri pelancongan angkasa lepas dan meninggalkan pesaing beliau seperti Jeff Bezos

PKP 3.0, Peluang Terbaik Asah Kemahiran

Insan yang cemerlang adalah mereka yang tahun ini lebih baik daripada tahun lepas. Malah, mereka juga akan memastikan hari ini lebih baik daripada semalam. Inilah yang menjadikan mereka terbilang, kerana

Scroll to Top