fbpx

Tercari-cari Magic Dalam Trading?

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Pernah terfikir tak, “bestnya kalau aku jumpa satu magic dalam trading“? Semua orang nak untung. Tu pasti. Tapi wujud tak satu teknik yang fit dengan semua orang? Ibarat macam ‘magic spell’ yang boleh ubah anda daripada tak tahu apa-apa kepada seorang Super Trader?

Jawapannya tak wujud teknik magic dalam trading. Jika anda masih mencari setup ‘holygrail’ yang anda takkan tersilap dalam trading, berhentilah buat perkara yang sia-sia ini kerana benda macam tu hanyalah wujud dalam khayalan minda. Jangan asyik nak cari shortcut jer.

Nobody knows anything. Tak ada orang yang boleh tau exactly esok lusa market jadi apa. . Habis tu kita trade ni gamble je la? . Tak juga. Macam nak gali minyak. Takkan company tu main gali je. Boleh rugi besar buat camtu semberono. Mesti ada geoscientists dia yang buat ramalan tempat berpotensi ada minyak atau gas. Mesti ada method dia. Mesti ada SOP dia.

Sama la dalam trading. Kita guna tools yang ada dalam technical analysis untuk buat analysis & prediction. Dengan kaedah yang betul, kita boleh minimize kerugian dan maximize keuntungan. Tapi bukan semua teknik sesuai dengan semua orang.

Ada yang sesuai scalping. Ada yang sesuai swing. Ada yang sesuai invest. Macam mana nak tau teknik mana sesuai untuk kita? Kena banyakkan belajar dan mengkaji. Bukan hari ni belajar esok terus boleh pandai trade ya.

Anda wajib ikut proses belajar tu. Ianya akan memakan masa. But believe me, once anda dah jumpa apa sweetspot anda, memang best giler! Masa tu memang selalu senyum jer. Rugi pun boleh relax & steady. So sekali lagi, apa magic dalam trading?

Jawapannya SABAR dan TERUS BELAJAR. Tanam dalam mindset, benda bukan tekan hari ni esok terus kaya raya. Tu dalam judi ada la. Ni kita niaga saham. Sama macam bisnes. Mesti ada knowledge. Mesti amalkan kaedah yang betul. Mesti tahu selok-belok dalam pasaran.

Belajar sesuatu daripada post ni? Jemput SHARE dengan rakan-rakan yang lain sekali tau! Supaya mereka juga boleh belajar seperti anda.

Lebih banyak

Artikel Berkaitan

Money Management

Sakit Kena Libas? Semak Money Management Anda!

Akhir-akhir ini kami percaya ramai yang menghadapi sedikit kesulitan dalam pasaran. Mana taknya, bulan ini sahaja Nasdaq 100 dah terjun sekitar 9%. Yang tak bestnya, apabila memasuki zon ‘Bearish’ atau

Magic Vs Attitude

Magic Vs Attitude

Dalam suatu kelas, kita dapati bukan semua pelajar akan mendapat keputusan yang sama. Mereka duduk dalam kelas yang sama. Mereka menggunakan bahan pembelajaran yang sama. Mereka belajar daripada guru yang

matlamat pelaburan

Ketahui Matlamat Dalam Pelaburan

Saya tahu ramai yang masih tercari-cari langkah masing-masing dalam pelaburan. Saya tak ingin guna istilah “kecundang” kerana setiap apa yang anda lalui adalah suatu journey yang unik dan mahal nilainya.

support & resistance is like a ball

Ada Apa Dengan Support & Resistance?

Selalu dengar orang sembang pasal support & resistance… tak faham apa yang diorang bincangkan. Konsep support & resistance mudah sahaja sebenarnya! Wajib pandai dan biasakan dengan istilah ini sekiranya nak

busy

Saya Busy, Mana Ada Masa Nak Labur Saham

Bestnya jika boleh jadikan saham sebagai sumber pendapatan kedua. Tetapi bagaimana pula dengan mereka yang busy? Kalau yang punch in 8 pagi punch out 5 petang, masih ada masa lagi

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top