fbpx

The Market Discounts Everything

Tahukah anda… Bukan semua orang bersetuju dengan penggunaan technical analysis. Tak sikit experts yang mengkritik dunia technical analysis kerana school of thought ni banyak menitikberatkan soal pergerakan harga tanpa mempedulikan soal fundamental.

Sebenarnya prinsip TA berpegang kepada premis “The Market Discounts Everything”. Yang mana membawa maksud apa-apa sahaja yang jadi pada carta saham, adalah bayangan kepada apa yang terjadi di dunia realiti.

Ini termasuklah refleksi kepada faktor fundamental, sentimen, dan geopolitik. Senang cerita kalau saham tu bagus, dah tentu orang suka. Dan bila lebih ramai yang beli, saham tu pasti akan naik. Maka mereka berpendapat kita tak perlu tahu apa yang terjadi dengan saham tu. Semuanya dah diceritakan dengan pergerakan carta saham.

Masuk je musim election, orang jadi takut kerana tak tahu lagi parti mana akan memerintah. Masa tu boleh nampak banyak saham yang berkaitan dengan parti politik ‘dibuang’ kerana ramai investor/trader nak ambil jalan selamat. Jadi peristiwa pilihanraya juga akan ‘tercatat’ atas carta saham.

Nak bagi analogi mudah, ibarat kita lihat seseorang. Cukup kita kenal dia dengan perbuatan dia. Kalau dia baik dia akan buat perkara baik. Sebaliknya, dia akan cenderung untuk buat perkara berlawanan. Tak perlu kenal semua orang secara detail asal-usul keluarga, tempat tinggal, usia, taraf pendidikan dan sebagainya.

Sebab tu orang-orang TA berpendapat psikologi dalam saham adalah lebih penting berbanding faktor lain. Kerana faktor psikologi inilah yang akan membentuk rantaian supply & demand.

2 thoughts on “The Market Discounts Everything”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Artikel Berkaitan

Billionaire Pertama Melancong Ke Angkasa Lepas

Media sosial dan arus perdana mulai kecoh semalam apabila Pengasas Virgin Group, Sir Richard Branson berjaya menjadi perintis dalam industri pelancongan angkasa lepas dan meninggalkan pesaing beliau seperti Jeff Bezos

PKP 3.0, Peluang Terbaik Asah Kemahiran

Insan yang cemerlang adalah mereka yang tahun ini lebih baik daripada tahun lepas. Malah, mereka juga akan memastikan hari ini lebih baik daripada semalam. Inilah yang menjadikan mereka terbilang, kerana

Scroll to Top