fbpx

Trump Pertimbang Pengurangan Cukai Keuntungan Modal Dan Cukai Pendapatan Bagi Keluarga Berpendapatan Sederhana

Semalam (Isnin) Presiden US, Donald Trump mengumumkan yang beliau mempertimbangkan untuk mengurangkan US capital gains tax dan cukai pendapatan bagi keluarga berpendapatan sederhana.

“We’re also considering a capital gains tax cut, which would create a lot more jobs. And also at an income tax cut for middle-income families”, katanya kepada wartawan di White House.

Adakah langkah ini bakal jadi penyelamat kepada ekonomi US, atau hanyalah permainan psikologi sebagai persediaan menghadapi pilihanraya umum US November nanti bagi meredakan isu US-China yang kembali tegang? Sama-sama kita saksikan…

Capital gains tax memberi impak terus kepada pelabur kerana cukai ini mengutip keuntungan daripada hasil pelaburan aset termasuk saham. Sekiranya digugurkan atau dikurangkan, membuatkan pelabur lebih gembira dan boleh menggalakkan aktiviti pelaburan.

Namun terdahulu, pelabur global tidak menunjukkan reaksi yang begitu ketara terhadap Non-Farm Payroll dan Unemployment Rate yang menunjukkan pemulihan, diumumkan Jumaat lalu. Kelihatan pelabur tidak begitu kagum dengan perubahan positif tersebut dan mungkin juga keliru dengan situasi pandemik.

2 thoughts on “Trump Pertimbang Pengurangan Cukai Keuntungan Modal Dan Cukai Pendapatan Bagi Keluarga Berpendapatan Sederhana”

  1. Avatar

    Pls recommend me how to open the Bank Account before on the 15/08/2020, I follow the seminar online post this few days.

    Thanks highly appreciated.
    Edris. Bin Hassan.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Artikel Berkaitan

Billionaire Pertama Melancong Ke Angkasa Lepas

Media sosial dan arus perdana mulai kecoh semalam apabila Pengasas Virgin Group, Sir Richard Branson berjaya menjadi perintis dalam industri pelancongan angkasa lepas dan meninggalkan pesaing beliau seperti Jeff Bezos

PKP 3.0, Peluang Terbaik Asah Kemahiran

Insan yang cemerlang adalah mereka yang tahun ini lebih baik daripada tahun lepas. Malah, mereka juga akan memastikan hari ini lebih baik daripada semalam. Inilah yang menjadikan mereka terbilang, kerana

Scroll to Top