fbpx

Waktu Urus Niaga Pasaran US Diawalkan?

Ehhh… Kenapa pasaran saham US buka awal ni?
Sebelum tu anda wajib tahu tentang ‘teori konspirasi’ daylight saving time dulu…

Apa itu Daylight Saving Time (DST) ?

Pada suatu hari anda bangun pagi dan memulakan rutin harian anda pergi ke tempat kerja misalnya. Tiba-tiba hari seterusnya anda perlu pergi ke tempat kerja sejam awal, mengamuk tak? Haha. Kalau anda seorang pelabur di pasaran US dan tinggal di Malaysia mesti anda lebih suka kerana pasaran buka lebih awal daripada biasa. Fenomena ini dipanggil sebagai Daylight Saving Time (DST) 

Daylight Saving Time atau dikenali sebagai Waktu Jimat Siang adalah sistem masa di mana waktu di sesuatu kawasan akan dianjakkan ke depan sebanyak satu jam. Ini kerana negara tersebut misalnya US sedang mengalami perubahan iklim yang membuatkan waktu siang lebih lama daripada waktu malam. Idea tersebut dibangunkan oleh Benjamin Franklin pada 1784 untuk untuk menjimatkan tenaga elektrik dalam penggunaan cahaya.

So apa akan jadi kepada waktu operasi pasaran saham US? Bermula 14 Mac 2021 market US akan buka satu jam awal daripada biasa iaitu pada jam 9.30 am – 4.30 pm (9.30 pm – 4.30 am waktu Malaysia). So pelabur Malaysia boleh start trade lebih awal daripada biasa tetapi ia juga bermaksud pelabur perlu melakukan trading plan lebih awal.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Artikel Berkaitan

Billionaire Pertama Melancong Ke Angkasa Lepas

Media sosial dan arus perdana mulai kecoh semalam apabila Pengasas Virgin Group, Sir Richard Branson berjaya menjadi perintis dalam industri pelancongan angkasa lepas dan meninggalkan pesaing beliau seperti Jeff Bezos

PKP 3.0, Peluang Terbaik Asah Kemahiran

Insan yang cemerlang adalah mereka yang tahun ini lebih baik daripada tahun lepas. Malah, mereka juga akan memastikan hari ini lebih baik daripada semalam. Inilah yang menjadikan mereka terbilang, kerana

Scroll to Top